Aspergeteelt

De aspergeteelt is een meerjarige teelt, dit betekent dat de planten circa 10 jaar in de grond blijven staan. De teelt gaat als volgt: Het 1e jaar wordt de plant in maart in de grond gezet, deze planten komen van een gespecialiseerde aspergeveredelaar en zijn dan een jaar oud. Het 2e jaar oogsten we een klein beetje, om de plant niet teveel uit te putten. Het 3e jaar oogsten we nog geen volledig seizoen, we stoppen dan eind mei. Vanaf het 4e t/m ± 10e jaar wordt volledig geoogst.

We oogsten ieder jaar tot ongeveer 24 juni (St. Jan). De tijd na 24 juni heeft de plant nodig om voldoende reserves aan te leggen voor het opvolgende jaar. Het oogsten is op ons bedrijf nog steeds handwerk. Iedere asperge wordt uitgegraven en gestoken met een speciaal asperge-mes.

Direct na de oogst zetten we de asperges in koud water om de kwaliteit te waarborgen, waarna ze minimaal 6 uur in het water in de koeling blijven. Hierdoor blijft de smaak beter behouden en blijven de asperges mooi wit. We sorteren de asperges direct nadat ze uit de koeling komen. De asperges worden eerst machinaal op lengte gesneden. Daarna worden ze meteen gewassen en gedeeltelijk automatisch gesorteerd op dikte, vorm, lengte en kleur..
 

De smaak van onze asperges

Onze asperges hebben een pure eigen typische smaak die door een aantal factoren wordt bepaald. Het weer bepaalt in belangrijke mate de groeisnelheid van de asperge: hoe harder de asperge groeit, des te malser zal deze asperge smaken. Ook de leeftijd van de plant is in geringe mate bepalend voor een snellere groei, dus zorgen we voor regelmatige jonge aanwas van planten. Verder zijn de mineralenvoorziening, het ras, en de grondslag van belang. Wij sturen op mineralenmanagement (stalmest en een aanvulling van mineralen) en nieuwe aspergeplanten die bewezen hebben een goede smaak op onze grond te geven. Daarnaast selecteren we de juiste beschikbare grond voor nieuwe aanplant.